Thursday, June 11, 2009

IBM

Hari ini aku berpeluang untuk mengiringi Y.B. Senator Dato’ Maznah Mazlan, Timbalan Menteri Sumber Manusia ke majlis perasmian IBM Human Resource Integrated Services Team (IST) di Cyberjaya. Arahan yang dikeluarkan dari pejabat Timbalan Menteri hanya 45 minit sebelum majlis bermula. Beberapa kali terima call dari Imelda – SU Timbalan Menteri untuk pastikan hadir. Majlis nampak ringkas tapi begitu significant. Majlis diakhiri dengan persembahan oleh kakitangan IBM yang menampak kelainan daripada persembahan-persembahan perasmian kebiasaan. IST di Cyberjaya baru ditubuhkan dengan 120 kakitangan dan dijangka akan berkembang kepada 260 kakitangan menjelang hujung tahun ini.

Serba sedikit mengenai IBM Malaysia
IBM mula beroperasi di Malaysia sejak tahun 1961 di sebelah penjara Pudu. Pada masa ini IBM beroperasi di 170 negara di seluruh dunia termasuk negara kita. Di Malaysia mereka mempunyai 18 jenis operasi share services yang melibatkan 2,300 pekerja. Malaysia adalah lokasi dan pasaran penting bagi IBM dalam operasi global. Malaysia sebagai pilihan kerana keujudan infrastruktur yang baik dan modal insan yang berkemahiran tinggi. Pada Dec 2007 juga IBM Malaysia telah mendapat pengiktirafan sebagai Operational Headqarters status. Pengiktirafan ini memberi makna syarikat tersebut adalah syarikat yang memberi perkhidmatan berkualiti samada perkhidmatan dalam atau luar negeri. Sesuatu yang dibanggakan, dalam keadaan ekonomi sekarang di mana banyak syarikat mengurangkan pekerja tetapi IBM Malaysia mencari pekerja baru.

Tengahari kami lunch di Cyberview Lodge Resort

4 comments:

Mak Su said...

wow, seronotnya kalu dapat berendam kat situ, berenang-renang itik ke tepian :)

silversarina said...

Info yang bagus tentang IBM di Malaysia. Thanks .

Cantiknya resort tu .

Penoreh said...

salam bro..

tak silap rate resort ni mahal gila kan

KAMATO said...

mak su, panas2 macam ni memang seronok berendam

siversarina, cuma yang sempat dicatit

penoreh, memang agak sikit mahal