Saturday, June 17, 2006

Aachen

Hari ini aku ke Aachen untuk melawat dan interview key person salah satu company di situ. Kali ni aku pergi dengan Prof Dr Spottl, salah sorang supervisor aku. Jarak perjalanan sekitar 450 km.Memandangkan train bertolak awal pagi, aku terpaksa keluar rumah jam 4.45 pagi. Kadar tambang menggunakan ICE (Inter City Express) agak mahal, 111 eur untuk perjalanan ini. Perjalanan ditanggung sepenuhnya melalui peruntukan projek ITB. Walaubagaimanapun ICE sini tak sehebat dan selaju bullet train (Shinkansen) di Japan. Tepat jam 5.40 keretapi bertolak dari Bremen. Pukul 9.10 pagi tiba di Koln dan ambik train lain untuk ke Aachen. Suasana di station Kolnn begitu sibuk dengan penyokong WC. Nasib baik journey kami dah booking seat, kalau tidak jenuh berebut. Kami sampai di Aachen tepat jam 10.00 pagi. Ambik teksi dan terus ke Auto Kuckartz iaitu satu syarikat jual dan service kereta jenama Renault. Kami terus disambut oleh Managing Director Mr Fritz Kuckartz. Layanan cukup memuaskan, setiap pertanyaan dijawab dengan baik. Mungkin jugak ITB sengaja mengaturkan lawatan ke atas syarikat yang elok sahaja supaya kita didedahkan kepada elemen positif sahaja. Walau bagaimanapun syarikat ini merupakan salah satu syarikat katogari SME yang boleh dicontohi dalam melaksanakan Dual Training System. Terdapat 12 orang apperantise dalam satu masa. Sambutan bagi mengikuti latihan amat baik. Iklan pengambilan akan dikeluarkan di Chamber of Comerce. Yang ini kita tewas, chamber negara kita masih tak berfungsi sepenuhnya. Kebiasaannya setiap pengambilan syarikat akan mengambil 2 apperantis dari 40 yang memohon. Ujian lisan dan bertulis dibuat dalam membuat pilihan bagi memastikan calon yang berkualiti. Latihan dijalankan selama 3 - 3 setengah tahun. Pelatih akan dibayar 400 hingga 550 eur sebulan. Dua benefit melalui program ini, pertama syarikat memperolehi pekerja yang berkualiti dan kedua syarikat dapat memberi latihan kepada belia-belia. Tiada sebarang insentif atau peruntukan dari government. Kalau kat Malaysia syarikat sering bertanya, apa yang mereka boleh dapat dan apa yang kerajaan boleh bagi kalau mereka ikut program seperti ini. Salah salah satu yang patut dicontohi juga di sini hubungan di antara syarikat begitu baik. Mereka mempunyai persatuan yang kuat. Tiada soal persaingan dalam training. Mereka boleh exchange di antara syarikat berlainan product semata-mata untuk memberi pengalaman kepada apperantis. Perkara ini mungkin agak sukar untuk dilaksanakan dinegara kita buat masa ini sebab semuanya hanya memikirkan untung.
Semasa menunggu ICE di Kolnn untuk balik ke Bremen, pengumuman dibuat untuk pertukaran platform dari 6 ke 7, tetapi semuanya dibuat dalam bahasa German. Sepatutnya musim WC ni di mana ramai pelancung luar pengumuman perlu juga dibuat dalam bagasa inggeris. Aku sempat bercakap pada Prof Spottl, kalau datang sorang memang aku duduk kat platform situ je la. Tak paham apa langsung. Perbualan kami menarik salah sorang yang turut menunggu di situ, dia menyampuk katanya yang ini masih belum lagi international. Rupanya mamat ni pernah bekerja 15 tahun lepas kat Malaysia. Dia cukup seronok duduk kat Malaysia. Dia teringin sangat untuk datang balik tapi masih belum berpeluang. Lama aku sembang dengan dia sampai aku terlupa Spottl ada kat sebelah. Salah satu yang patut kita banggakan ialah mana pun negara yang kita pergi, bila kita jumpa sapa-sapa yang pernah datang negara kita dia akan puji Malaysia. Biasanya mereka akan puji makanan dan keramahan rakyat Malaysia. Pukul 9 malam baru aku sampai rumah, PENAT.
Photobucket - Video and Image Hosting
Inter City Express
Photobucket - Video and Image Hosting
Penyokong Ivoire bergendang dan berjoget di station

7 comments:

Izhal said...

lawa jugak train sana ye... mamat grman yang dok malaysia tu suka malaysia? ni bangga ni... heheh...

ibuVouge said...

kita yg membaca rasa bangga, kamato yg berbual tentu lagi kan..

ontahsapo said...

wah..lepas ni mana pulak....?

blackpurple said...

Agaknya mereka berbangga dengan 'keJermanan' mereka kot... :D

babydiana said...

bangga nyeee

Syikin said...

bila kita dah duduk di luar n jumpa org luar puji negara kita,mmg kembang semangkuk..

KAMATO said...

izhal, tak lawa macam kat japan

IV, memang bangga

OS, lepas ni balik la....puas dah dok sini

BP, memangpun dia orang anggap sapa masuk tempat dia boleh cakap basa dia...

Baby, Syikin, itula nilai orang kita, budibahasa setakat ni kita masih tip top