Pernah tak kawan-kawan makan kuih akok ni? Sejenis kuih yang cukup terkenal di Kelantan dan Terengganu. Asas kuih ni adalah gula, telor dan tepong. Dengan 50 biji telor, 3kilo gula dan 2 kilo tepong boleh menghasilkan sekitar 180 hingga 200 ketul akok. Kepada yang berpenyakit diabetis tidak digalakkan untuk mencuba. baru ni aku berpeluang menyaksikan kuih tradisional ini di buat.
Pakcik ni begitu seronok menikmati keenakan kuih akok. Agaknya macamana nak menghasilkan akok sebagai makanan kesihatan.
11 comments:
Assalamualaikum KAMATO
saya pernah makan kueh akok tu
uuuu, manis
cara bakarnya macam buat kueh bahulu
Wassalam
salam Kamato
cl pernah makan sebiji masa di kuala trengganu ...kerja disana setahun
waslam
salam
tempohari hari masa ke ke KT sempat beli 2 pek yg tepi jalan tu, sedap dan manis
kalau cl sebiji, saya 6 biji hehehe
salam ,
Akok memang sedap tapi akak takleh makan banyak sebab manis ..mmm... nak cari akok lah petang ni :)
Salam...komato
Best tu dibuat dengan cara tradisional....kalau ada penyakit..bole makan..tapi jgan berlebihan ..
Psst Pak itam..kurangkan sikit jumlah nyer tu..hihii
salam akhi kamato ...
ummi suka kuih tu , lain kali nk kirim ler ... he he he
salam Kamato,
az ingat nak buat akok tu n buat jualan. heheheh
baru tau cam mano nak buek kueh tu.. tau makan je hehe
kuih paling HOT masa bulan ramadhan ...
Rozali, memang manis sangat2
manzlie, tak bagus makan kuih ni banyak2 pun....
rezeki, banyak tu kalau sekali ngadap 6 biji
silversarina, tula keintimewaan terengganu dan kelantan, semua manis2
shami2, ye la kalau dah tau ada penyakit, jgnla ambik banyak
ummi, no hal kalau nak kirim
Az, bagus tu kalau nak buat jualan terutama bulan puasa
zino, seronok juga tenguk org buat kueh ni...
PB, memang hot di bulan puasa tapi nak cari yg betul2 tradisional kat kl ni susah sikit
salam kamato,
akak suka kuih ni..
Post a Comment