Monday, May 29, 2006

Fantastic magic math

Saksikan bagaimana indahnya matematik (dari seorang kawan)
A)
0 x 9 + 0 = 0
1 x 9 + 1 = 10
12 x 9 + 2 = 110
123 x 9 + 3 = 1110
1234 x 9 + 4 = 11110
12345 x 9 + 5 = 111110
123456 x 9 + 6 = 1111110
1234567 x 9 + 7 = 11111110
12345678 x 9 + 8 = 111111110
123456789 x 9 + 9 = 1111111110
B)
1 x 1 = 1
11 x 11 = 121
111 x 111 = 12321
1111 x 1111 = 1234321
11111 x 11111 = 123454321
111111 x 111111 = 12345654321
1111111 x 1111111 = 1234567654321
11111111 x 11111111 = 123456787654321
111111111 x 111111111 = 12345678987654321
C)
1 x 8 + 1 = 9
12 x 8 + 2 = 98
123 x 8 + 3 = 987
1234 x 8 + 4 = 9876
12345 x 8 + 5 = 98765
123456 x 8 + 6 = 987654
1234567 x 8 + 7 = 9876543
12345678 x 8 + 8 = 98765432
123456789 x 8 + 9 = 987654321
D)
1 x 18 + 1 = 19
12 x 18 + 2 = 218
123 x 18 + 3 = 2217
1234 x 18 + 4 = 22216
12345 x 18 + 5 = 222215
123456 x 18 + 6 = 2222214
1234567 x 18 + 7 = 22222213
12345678 x 18 + 8 = 222222212
123456789 x 18 + 9 = 2222222211
E)
123456789 + 987654321 = 1111111110
F)
1 x 142857 = 142857
2 x 142857 = 285714 (angka sama susunan berbeza)
3 x 142857 = 428571 (angka sama susunan berbeza)
4 x 142857 = 571428 (angka sama susunan berbeza)
5 x 142857 = 714285 (angka sama susunan berbeza)
6 x 142857 = 857142 (angka sama susunan berbeza)
7 x 142857 = 999999 (wauuu......Fantastikkk)
G)
Sebarang nilai jika dikalikan 9 maka jumlah hasilnya = 9 kita buktikan.....
1 x 9 = 9
2 x 9 = 18, jumlah 1 + 8 = 9
3 x 9 = 27, jumlah 2 + 7 = 9
4 x 9 = 36, jumlah 3 + 6 = 9
dst. sampai tak terhingga.....
H)
22 x 9 = 198.....cara cepatnya 2 x 9 = 18, lalu selitkan angka 9 ditengah, jadi 198....
buktikan sendiri cara cepat ini...
33 x 9 = 297, cara cepat 3 x 9, selipkan 9 ditengah
44 x 9 = 396
55 x 9 = 495
66 x 9 = 594
77 x 9 = 693
88 x 9 = 792
99 x 9 = 891
I)
Jika 3 angka kembar pula, selitkan angka 99 ditengahnya ....
kita buktikan......
222 x 9 = 1998, cara cepat 2 x 9= 18, selitkan 99 ditengah
333 x 9 = 2997
444 x 9 = 3996
555 x 9 = 4995
dst.......

14 comments:

Izhal said...

supervisor kat malaysia kat u mana???

kamato buat mathematics for PhD ke??? hebat math ni...

FaEzHussain said...

tuan kamato,

hebat...berpinar mata saya sekejap melihat nombor-nombor tu.

babydiana said...

numbersssss....ajaibnye...

esis said...

WOW kagummm. rakan saudara analisis sendiri? hebat.

Lan Rambai said...

In science theres magic (belajar masam kat PSN)... in maths pun ada magic jugak.. Subhanallah

blackpurple said...

Interesting !!!

Hebatnya nombor tu , hebat lagi Pencipta disebalik nombor2 itu...

Syikin said...

betul kata BP tu, kita kagum ngan perkara2 begini yg sebenarnya menunjukkan Allah tu Maha Bijak, segala ilmu dalam pengetahuan DIa..

sapa kita yang nak mendabik dadakan sedangkan ilmu yg kita dpt tu ngna keizinan Allah jua

KAMATO said...

izhal, di mesia kuittho & upm.. tak da kaitan math dgn study...

drfaez, saya pun berpinar juga...

baby, banyak lagi nombor ajaib ni..hehe

esis, banyak rahsia disebalik no ni.. kita juga boleh mengguna 10 jari untuk darab antara 6 - 9 dgn pantas....kalau tak hafal la...

lanrambai, kebesaran Tuhan yang menciptanya

BP, Pencipta itu tetap terhebat..

syikin, yes... kita perlu sentiasa ingat kepadaNya atas setiap kejadian berlaku...

zino said...

teringat satu cerita penyiasatan dalam TV tu.. NUMB3RS

dulu zino pun ada belajar cara nak congak cepat ni.. ada yg masih ingat dan banyak yg dah lupa hehe

KAMATO said...

Bro zino, kalau tak practis memang lupa....hehe, camna sambutan annual dinner?

Izhal said...

UPM sama la dengan saya... master dulu situ... kerja tutoring pun situ... kena tambat kat situ...

blackpurple said...

Hampir2 MLA kat UPM ...ahaks......

ais_putih said...

hebat!!!

ontahsapo said...

masih kurang ilmu aku ni...aku cuma tahu satu jer dr semua yg kau tunjuk ni...isk isk....