Wednesday, January 19, 2011

Tekanan di jalan raya

Ramai pengguna jalanraya dalam negara kita mengalami tekanan ketika memandu. Tekanan kerana kerenah pemandu yang tak bertanggungjawab. Ramai pemandu kita yang memandu tanpa mengikut peraturan sewajarnya.

Apa yang anda lakukan kalau ada pemandu memandu kenderaan perlahan di lorong kanan, dan anda berada di belakangnya.

Apa pulak yang anda lakukan sekiranya anda sedang memandu di highway lorong sebelah kanan dengan kenderaan yang berderet, tiba-tiba kereta belakang anda memasang lampu tinggi untuk menghalau anda ke tepi. Sedangkan semua orang nak cepat termasuk anda sediri.



nota: aku pun kadang-kadang speeding juga kat highway, tapi yg pastinya keadaan masa tu selamat. Kelajuan 180km/j itu adalah biasa dan kadang-kadang mencecah 200km/j. Memandu laju hanya ketika aku seorang atau bersama kawan dan perlu sampai destinasi yang ditetapkan. Kalau memandu bersama mem memang terpaksa ikut speed limit, kalau tak mem akan membebel lebih laju dari pusingan roda kereta.

14 comments:

Rozali said...

Assalamualaikum KAMATO

Ya Allah...lajunya

saya ikut limit, kalau lebih, kereta goyang lebih, walau pun hati nak laju lagi..he he

Wassalam

KAMATO said...

Rozali, kadang2 keadaan memaksa ikut sampai tempat ikut masa yg ditetapkan

Aki44 said...

Salam Kamato,

Pada hemat sy, org pandu laju sbb 2 kemungkinan. 1st nak kejar dateline hantar borang tender, 2nd tengah sakit perut nak....
160 - 200 km/jam, MasyaAllah lajuuuuuu nyer. Keta sy kalau padu selaju tuh alamatnya cicir body lah.

KAMATO said...

Aki, tak bagus sebenarnya bawak laju ni, tapi comfirm tak ngantuk

zino said...

nak laju kena lah dengan kereta yg high performance... BMW, Merc , lambogini .. no problem pecut la.. hehe

Izariza said...

Mem rules oh yeahh!! :)
Berhati-hati di jalan raya!

KAMATO said...

zino, tak bagus pecut ni.... tapi kadang2 keadaan memaksa, nak kena sampai ikut masa

KAMATO said...

izariza, memang la..... mem sentiasa menang, sebenarnya tak larat dengar dia membebel hehe..

Zabs said...

Salam Kamato,

Ketika stress tu bawa berzikir. InsyaAllah.

Saya tak boleh bawa laju...kete dah tua, baru tekan sampai 150km/jam dah bergoncang semua badan...hahaha.

ysa said...

Salam ukhwah Kamato,
First time bertandang kesini.
Saya kalau exceed speed limit pun sekitar 10%. Kalau kereta speeding at 160-200kmj,tak perlu flash headlamp saya akan trus beri laluan. Ha3x

asuhara sue said...

bro, mem beleter lagi laju dari kereta sebab sayang dia lagi mahal dari kereta tuuuu..hehehe.

support@safiudin.com said...

Salam Kamato,

Mak oi, lajunya memandu kereta...
berderau rasanya...

Apa-apa pun berhati-hati ya..[biasanya yang memandu konfiden aje bawa kereta, yang menumpang yang ter 'brek-brek'..]

Wassalam.

KAMATO said...

zabs, memang itu sebaiknya, berzikir tanpa mengira masa dan keadaan

ysa, terima kasih singgah sini

asuhara, betul la tu...

safiudin, kadang2 terpaksa pandu laju...he he

dEeWaN said...

Amboi lajunya.
Bahaya tu....
Tak takut ke jk apa2 berlaku.