Monday, October 05, 2009

Serikin

Untuk kunjungan ke Kuching kali ini jadual program telah diubah berbanding seperti kebiasaannya yang memaksa bilik seminar terpaksa dilanjut sehingga 10.00 malam. Mereka telah kidnap aku untuk bawak keSerikin, iaitu pekan kecil bersempadan antara Sarawak dan Indonesia. Ini lah kali pertama aku mengunjungi Serikin. Di pekan ini terdapat kedai-kedai ala pekan koboi yang menjual barang-barang dari Indonesia. Gerai-gerai ini hanya akan dibuka pada hujung minnggu iaitu Sabtu dan Ahad. Yang peliknya semua penjual datang dari Indon, padahal kawasan ini adalan kawasan Malaysia, malah yang kutip parking pun orang Indon. Barang yang di jual memangla murah-murah, tapi kualitinya tak tau macamana.

Malam sempat ke Kampung Gersik melihat industry Kek lapis Dayang Salhah. Kek Lapis Dayang Salhah ini memang begitu terkenal dan ternyata malam itu ramai sungguh yang pengunjung mengunjungi tempatnya. Aku dapat maklum pasaraya Giant telah menawarkan untuk mengambil produk Dayang salhah ini tetapi malangnya kuantiti keluaran Dayang tak mampun memenuhi bilangan yang diperlukan oleh syarikat pasaraya itu.

Tempat ini menjadi tumpuan pengunjung untuk membeli-belah di hujung minggu.

8 comments:

Ajzie said...

saya pernah kesini sekali.

silversarina said...

akak juga pernah sampai ke serikin tapi bukan hujung minggu...lengang manusia tapi penuh dengan anjing je :)

Mak Su said...

kena tunjuk paspot tak kat situ?

pB said...

next year nak g Serawak lagi.

Kali ni ke Sri Aman

dEeWaN said...

untung dpt keja n bjalan2.saya dpt pdg gmbar nya baca ceta owgpun jdlah....

Masy said...

adeh sedapnye bila terbayang kek lapis.. huhu

*word verification sy = mashi. ahahahahah

MULAN said...

tak pernah sampai... teruja nak pi ni..

KAMATO said...

ajzie, saya pun ni la kali pertama ke situ

silversarina, kawasan tu memang bukan kawasan muslim

maksu, ini kawasan malaysia, tak perlu paspot

pb, selamat bercuti

deewan, bila ada masa boleh singgah kejap2

masy, kek lapis sarawak memang special

mulan, memang tak rugi pegi, tapi kenala bawak ongkos lebih sikit