Friday, August 10, 2007

Sedetik di Bangkok

Arahan untuk aku hadir joint committee meeting di Bangkok hanya diterima sehari sebelum bertolak. Mungkin disebabkan last minute flight hanya ada sebelah pagi. Tengahari dah check in di Holiday Inn Silom Bangkok. Aku cuba cari restoran di sekitar hotel, tapi tak jumpa muslim restoran. Asar aku ke masjid iaitu kira-kira 10 minit jalan kaki dari hotel. Masjid tidak berapa besar, tapi agak bermutu struktur buatannya. Masjid tersebut terletak di sekitar kawasan pasar. Jalan di kawasan itu agak sibuk. Sempat membeli beberapa jenis buah termasuk longan. Memang ternyata buah di sini begitu berkualiti dan murah. Mungkin betul orang kata buah longan yang dijual di Negara kita adalah buah longan yang orang Thai tak mau makan. Buah yang baik memang untuk rakyat dia makan. Di depan masjid ni terdapat seorang makcik menjual ayam goreng, bertulis halal. Di masjid ini jugak aku sempat bertanya pada jemaah di situ di mana nak cari muslim restoran. Dia menunjukkan arah mana nak tuju. Ternyata tak jauh dari situ. Deen Restoran namanya. Di punyai oleh penduduk asal Thai. Restorannya agak kecil tapi begitu kemas. Penuh dinding restoran itu dengan ayat Quran. Aku order sea food tomyam. WOW memang mengancam rasanya.

Lewat petang semua deligasi telah sampai termasuk ketuanya Dato’ Adzmi, TKSU Kem Usahawan. Menurut pegawai embassy yang datang petang tu, aku dimaklumkan terdapat satu restoran kepunyaan rakyat Malaysia di situ. Malam kami cari restoran tersebut. Cili padi restoran namanya. Terletak di kawasan tersibuk. Menjual semua makanan masakan melayu. Tuan punya restoran orang Penang, telah menetap dan bekerja di sini.

Perbincangan di Ministry of Industry yang dihadiri lebih dari 30 pegawai dari berbagai Kementerian pemerintah Thailand ternyata mencapai matlamat. Kali ini menampakkan tiada sebarang persediaan dari pihak Thailand berbanding forum-forum lain sebelum ini. Mulanya risau jugak memandangkan kami hanya 10 orang sahaja berbanding bilangan mereka yang begitu ramai. Tak sia-sia pre-council meeting yang kami buat bagi penyediaan kertas cadangan konsep sebelum masuk meeting. Setiap isu yang ditimbulkan oleh mereka telah pun dijangka dan dapat diatasi sewajarnya. Pembentangan cadangan ketua deligasi Malaysia ternyata amat memuaskan dan tidak mendapat tentangan dari pehak mereka.

3 comments:

loveujordan said...

Nanti bawak balik tak longan siam tu??? mesti fresh...sedap...kamato naik tut-tut(kat bangkok panggil apa ? ) tu tak ???

Sastri said...

waaa... p Thailand lak ek... best2... lain kali, kalau sas ada diberi peluang menghadiri mesyuarat di luar, bole la sas rujuk kat bro kamato, kat mana nak carik makanan yang halal... :D

KAMATO said...

ljordan, Kak bangkok panggil tut-tut gak, teksi yg diminati pelancung, tambang setengah dari teksi biasa

sas, mana2 tempat yg dah saya gi bolehla bagi info