Sunday, February 26, 2006

Pengaruh Barat

Bagaimanakah penjajah mempengaruhi pendidikan Negara?
Apakah sifat mulia yang perlu diterapkan dalam sistem pendidikan dan institusi pembangunan?
Bagaimana cara mengikis belenggu penjajahan Barat?
Apakah definasi indeks yang diguna pakai dalam mengukur indeks pembangunan insan?
Adakah pemabangunan fizikal dan seperitual Negara seimbang?

Sejarah silam membuktikan teori dalam tamadun di panggil teori kitaran, sejauh mana kebenaran dan kemungkinannya?

Orientalism
Orang Barat mempelajari sesuatu dari Timur dan apabila kita memerlukan kita terpaksa meminta sedekah.

Occidentalism
Kita perlu ke Barat untuk belajar sesuatu daripadanya dan suatu hari nanti mereka akan datang pada kita setelah kita menguasai tamadun dan teknologi.


Adakah suatu masa nanti kita berjaya menguasai Barat?

3 comments:

bahtiar_csam said...

kalau nak menguasai ilmu dari satu-satu bangsa maka kita perlu menyusup ke dalam komuniti bangsa tersebut. Untuk menyusup masuk kedalam komuniti mereka maka kita perlu menguasai bahasa mereka dulu.

Dalam keadaan kita sekarang selalu jugak kita dilayan macam peminta sedekah. Sebab kita cuma tau cakap Melayu saja. Cakap Cina pun kita tak pandai walaupun hari-hari tengok drama Cina kat TV. Jadi mari kita berazam untuk menguasai bahasa supaya menjadi jambatan perpindahan ilmu. :)

sya said...

Kamato.. salam kenal dan terima kasih kerana melawat blog saya

Lili said...

Assalamualaikum,
Terima kasih untuk Kamato yg sudah dropped by di comment box saya.

Sudi mamapir lagi? dansalam kenal juga