Thursday, December 27, 2007

Muzium Toys

Tuan-tuan pernah ke singgah di Muzium Toy yang terletak di Tanjung Bungah ini. Tuan punya muzium ni mengaku muzium ini merupakan muzium toy terbesar di dunia. Yang nyata memang telah tercatat dalam Malaysia Book of Records sebagai muzium permainan pertama dan terbesar dalam Negara kita. Ianya mengandungi lebih dari 100,000 toys dalam berbagai jenis. Dekorasi dinding muzium tersebut di penuhi dengan famous ancient Egyptian monument seperti Great Sphinx dan Pyramids of Giza. Dalam muzium ini terbahagi kepada beberapa bahagian seperti Chamber of Horror, Chamber of Monsters, Chamber of Fantasy, Chamber of Comic Book Heroes, Cave of Dinosaurs, Fields of Combat, Hall of Virtual Reality, Hall of Rock Legends, Hall of Celebrities, Halls of Cartoons, Hall of Beauties, Star Wars Collections dan banyak lagi. Kanak-kanak la yang paling seronok masuk muzium ni.






19 comments:

ontahsapo said...

sungguh aku tak tau ada muzium toys ni... isk isk...

Ajzie said...

menarik.. tetapi tanjung bungah nih dimana yea????

KAMATO said...

Ontahsapo, aku pun baru tau he he

Ajzie, di Penang jalan menghalake batu peringgi

Kaklong Syikin said...

salam,

salam aidiladha bro. n family

baru tau ada muzium toys ni.tq bagitau

KAMATO said...

syikin, mungkin promosi dia tak cukup, ramai tak tau

Zabs said...

Salam kamato,
Nak masuk muzium kena bayaran ke? Kalau ada 100,000 toys tentu tak boleh habis tengok dalam masa satu hari tu!

KAMATO said...

zabs, kalau nak belek satu2 memang tak cukup sehari.... bayaran rm 10 utk dewasa

zino said...

kat sebelah mana tu..? tak tau pun..

cikdinz said...

lar, tak tau pun ada tempat nih. kat mana yeik....
kat belah mana tanjung bungah..

butaseni said...

ya memang best,aku kerap jugak pergi,mungkin sebab dekat dengan rumah aku.tapi yg paling nyata,aku niu memang peminat toys macam ni.tak jemu-jemu aku p sana.

blackpurple @ jowopinter said...

Salam,

Di Summit, Subang Jaya pun ada muzium toy. Tapi tak pernah masuk, cuma tengok-tengok dari luar saja.

maklang said...

salam en kamato. maklang dari blog Ajzie ni...saje nak lompat sini.

Tak sempat pergi masa ke Penang ari tu. Best tak?

Manjlara said...

haritu mmg bercuti di Batu Ferringghi, Penang. Mmg ada nampak lokasi ni, tapi buat-buat tak nampak je...kalau masuk, ada yang tak nak keluar pulak :D

apapun, nampak sungguh menarik gambar2 yg dipaparkan di sini, Insyaallah, kalau ke Penang lagi nanti saya singgah!

Nunn said...

brader kat tg bungah tu dekat dgn paradise hotel ke....lain kali buleh datang....

ZLAA said...

Menarik juga ya.. Macam ni tak payah pergi Madame Tussauds-lah.

sya said...

Salam Kamato.. dah jumpa baru le masuk ke blog. Maaf tak jumpa masa nak balik hari tu sebab risaukan keta yg overheated.

Anyway Selamat Tahun Baru

Sastri said...

haaa... ada ek... baru tau jugak... bila laa ada kesempatan nak p...

KAMATO said...

Zino, on the way nak pi Bt Peringgi

Cikdinz, sebelum sampai Tanjung Bunga

BP, kt Summit tu kecik sangat compare dengan sini

Maklang, terima kasih singgah

Manjlara, bemang betul…. Silap gaya susah nak ajak balik budak2 bila masuk sini

Nunn, betul la tu

Sya, Selamat tahun baru juga, sebenarnya saya pun balik awal hari tu, terpaksa hantar mem pergi program dia

Sastri, boleh la ajak abang tu pegi

arsaili said...

salam tahun baru..errk muzium toy baru dengar eh