Sunday, November 11, 2012

Akhirnya Kinabalu Kami Tawan

Tanggal 8 November 2012 merupakan tarikh bersejarah kami 13 orang kumpulan SkillsMalaysia berkesempatan untuk mendaki Gunung Kinabalu. Ekspedesi ini di ketuai oleh En Mohamad bin Yaccob, Pengarah SLDN. Peserta terdiri daripada 9 lelaki dan 4 wanita. Ketika tiba di Taman Kinabalu sehari sebelum pendakian, rata-rata peserta meluahkan rasa bimbang, mampu atau tidak sampai ke puncak, lebih-lebih lagi kami hanya melakukan persiapan kecergasan ala kadar di samping keadaan cuaca ketika itu yang sering hujan.Satu lagi cabaran terpaksa kami hadapi adalah melawan suhu sejuk di kawasan ini.
Pemandangan Gunung Kinabalu dari jauh ini menguatkan semangat kami untuk mendaki. Ketika menginap di Kinabalu Park Resort di kawasan kaki gunung lagi, kesejukan kawasan tanah tinggi sudah pun menyapa. Tanpa sempat melakukan persiapan kecergasan untuk kali terakhir, hari pertama di sini dihabiskan dengan berehat semalaman di resort.
Sebahagian peserta sebelum memulakan pendakian. Biarpun hati gusar, pelbagai sarapan enak yang disajikan restoran di resort ini tetap dinikmati secukupnya. Selesai taklimat mengenai laluan pendakian oleh ketua jurupandu, peserta ekspedisi memulakan pendakian melalui laluan Pondok Timpohon. Sepanjang pendakian ke Laban Rata kami sempat berhenti di beberapa pondok untuk menghilangkan dahaga dan melapik perut dengan makanan yang dibekalkan. Kami terpaksa berpecah kepada empat kumpulan mengikut kelajuan dan kecerdasan masing-masing. Perjalanan kian mencabar apabila tiba di persimpangan kerana laluan seterusnya menunggu dengan sebahagian besar tangga tinggi dan curam. Badan pula mula keletihan selepas berjalan jauh, jadi lebih kerap singgah berehat di pondok yang berjarak setiap satu atau dua kilometer.
Persimpangan antara Mesilau dan Timpohon
Keadaan pokok-pokok pada ketinggian 2800 meter.
Bersama Meely, seorang pendaki solo dari Belgium. Rakan yang berstamina di antara kami tiba ke Laban Rata pada jam 1.30 petang manakala peserta terakhir tiba jam 7.00 malam. Laban Rata adalah tanah lapang menempatkan asrama dan jaraknya kira-kira 2.7 kilometer di bawah puncak.Sebahagian besar pendaki berkumpul di ruang restoran Laban Rata menikmati bufet yang disediakan sambil menikmati pemandangan mengasyikkan pada ketinggian kira-kira 3,200 meter dari aras laut. Ramai yang sibuk merakamkan gambar terutama menjelang senja yang mana warna langit berubah jingga. Seawal jam 2.30 pagi keesokannya, kami lengkap berpakaian tebal dan dengan lampu suluh di kepala meneruskan pendakian ke puncak. Dalam suasana gelap dan amat sejuk, kami memaksa kaki mendaki tangga kayu yang menjadi jalan penghubung kerana keadaan muka bumi menuju ke puncak dipenuhi batuan curam. Kira-kira 300 meter mendaki tangga, kami terpaksa memaut tali pula untuk memanjat curam batu. Mujur keadaan masih gelap. Jika cerah, mungkin ramai yang gayat dan tidak sanggup mendaki lagi.
Semakin menghampiri puncak, suhu semakin dingin, mungkin hampir mencecah 10 darjah Celsius. Kesejukan sebegini ditambah dengan oksigen yang kian menipis membuatkan pergerakan agak lemah. Apabila suria pagi menyinar, kelibat susunan batu di Low’s Peak sayup kelihatan dari jarak 700 meter. Melihat matahari terbit kira-kira jam 6 pagi sambil berdiri di puncak merupakan satu kenikmatan yang tidak terhingga. Jam 7 pagi, 12 pendaki akhirnya berada di puncak Kinabalu. Seorang rakan tidak dapat meneruskan pendakian kerana mengalami kekejangan otot ketika pendakian menggunakan tali. Hanya Tuhan yang tahu perasaan masing-masing apabila dapat berdiri di ketinggian 4095.2 meter dan menikmati keindahan alam ciptaan Tuhan.
Akhirnya ku sampai jua
Hanya mereka yang berjaya tiba di puncak Kinabalu mampu menghargai pengalaman pendakian yang ditempuhi dan lebih nikmat lagi bila perjalanan lancar tanpa sebarang masalah. Itulah perasaan peserta Ekspedisi Skills Malaysia yang berjaya menawan puncak Kinabalu.
Pemandangan dari puncak sungguh mengasyikkan. Sesudah merakamkan foto kami memulakan perjalanan turun. Kalau ikutkan, tidak puas menatap pemandangan indah dan bersantai di kawasan batu yang landai di puncak, namun waktu tidak mengizinkan kerana kami perlu mengemas barang dan mendaftar keluar dari asrama di Laban Rata sebelum 10 pagi. Laluan turun ke Timpohon memerlukan pendaki lebih berjaga-jaga bagi mengelak tekanan atau kecederaan kaki yang bekerja keras ketika mendaki. Pun begitu, kami cuba untuk tidak berjalan terlalu perlahan dan mengelak berhenti terlalu kerap supaya sempat tiba di Timpohon sebelum hari gelap.

8 comments:

pB said...

tak sama dengan adik ipar pB ker ??

dia awal sikit rasanya dari Kamato


apa apa pun tahniah

KAMATO said...

pB, bila dia pergi tu....kami naik 9 nov

mama ju, said...

SubhanaAllah, tahniah dan tabik!
yalah bukan calang2 org.Cantik betul gambar2 tu, terutama gambar awan!

KAMATO said...

mama ju, kadang2 tak percaya juga boleh sampai... ye la umur pun dah nak masuk 5 series hehe

CASA QASEH said...

TAHNIA N Salam, mmg best dengar cerita U, Abang saya yg berusia 55 tahun juga berjaya menawan puncak Kinabalu, beliau bersama2 team FELCRA, yg tak sedap dengar tu ada anak2 muda yg gagal sampai ke atas sana. TAHNIAH sekalai lagi

KAMATO said...

CASA QASEH, sebenarnya umur saya pun dah hampir 50, tu yg nak cuba mampu atau tidak...

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)