Sunday, December 26, 2010

Cerita lalai

Teknologi itu untuk kemudahan. Tapi kadang-kadang teknolgi itu juga akan menyusahkan, terutama apabila kita leka. Perkara tersebut terjadi pada ku hari ini. Kenderaan yang aku pandu terkenal dengan cirri-ciri keselamatan. Pendek kata kalau simpan computer dalam bonet memang tak perlu risau. Tapi nak dijadikan cerita semasa mengisi minyak di salah satu station minyak, aku bukak bonet kerana ingin menukar kasut yang terdapat dalam bonet tersebut. Semasa memakai kasut aku secara tak sengaja meletakkan kunci kereta dalam bonet. Dalam masa yang sama minyak sedang di isi. Apabila minyak penuh aku terus bergegas untuk mengangkat pam dan dalam masa yang sama aku menarik bonet untuk menutupnya. Masa tu bonet dalam mode autolock. Sebenarnya memang jarang aku set dalam mode auto lock, kecuali apabila aku bawak computer dan terpaksa parking di tempat awam. Spare master key yang ada juga tidak berfungsi apabila bonet dikawal sepenuhnya oleh electronic lock. Terpaksa mohon bantuan secara on-line dari expert kerana semua pusat servis tutup hari ini, dan akhirnya aku berjaya mengeluarkan kunci tersebut setelah berusaha hampir 3 jam. Niat ku untuk ke Perangsang Golf Resort Rawang kerana majlis re-union ex-TIKL. Sekurang-kurang hari ini aku tahu rahsia di sebalik kenderaan ini.

Wednesday, December 15, 2010

Hari Asyura

Sekadar ingat mengingati ...
Buat panduan untok semua...
Amin...

Tanggal 10 Muharram dinamakan juga hari Asyura kerana pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi pejuang yang gigih menegakkan syiar islam.

Peristiwa yang berlaku pada hari Asyura:
• Allah jadikan 7 petala langit dan 7 petala bumi.
• Allah jadikan bulan,bin tang ,matahari dan cakrawala.
• Hari pertama Allah mencipta alam dan menurunkan hujan.
• Allah jadikan Arasy,Loh Mahfuz,Kalam dan Malaikat.
• Allah mencipta Nabi Adam Alaihissallam.
• Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
• Pengelihatan Nabi Yaakob yang buta dipulihkan oleh Allah.
• Nabi Ayub dipulihkan oleh Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
• Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan setelah berada didalamnya selama empat puluh hari dan empat puluh malam.
• Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
• Laut merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa bersama pengikutnya daripada tentera Firaun.
• Firaun dan pengikutnya tenggelam kedalam lautan tersebut.
• Nabi Sulaiman dikurniakan Allah Kerajaan yang besar.


Amalan-amalan sunat pada Hari Asyura:
• Berpuasa -Pahalanya seperti mengerjakan haji dan umrah dan mati syahid.
• Mandi dan membersihkan diri -Nescaya hatinya tidak akan mati dan tidak akan jatuh sakit pada tahun itu kecuali mati.
• Melebihkan perbelanjaan dalam keluarga -Diluaskan Allah rezekinya serta beroleh keamanan dan kesihatan.
• Mengusap kepala anak yatim dan menaruh belas kasihan terhadap mereka - Diangkat oleh Allah darjatnya kesyurga.
• Membaca surah Al-Ikhlas sebanyak 1000 kali - Doanya dimakbulkan Allah.
• Sunat bercelak mata - InsyaAllah tidak terkena sakit mata atau matanya dilindungi Allah daripada perkara maksiat.
• Sunat menginai dan mengerat kuku.
• Menjamu dan memberi minum kepada orang - Allah akan memberi seteguk air pada hari akhirat dimana dengan seteguk air itu tidak akan haus buat selama-lamanya.
• Solat sunat 4 rakaat 1 salam pada waktu Asar - Diampunkan Allah dosanya selama 50 tahun terdahulu dan terkemudian.
• Memperkukuhkan silaturrahim - Insya Allah dipanjangkan usianya.
• Memperbanyakkan Zikir dan Selawat.( Khasbunnallah wa nikmal wakil, nikmal maula wa nikman nassir )

Saturday, December 11, 2010

Kediaman Tanah Tinggi

Aku berkesempatan singgah di kediaman seorang kenalan yang tinggal jauh dari kesibukan kota, seorang insan yang cintakan kedamaian. Rumahnya dibina di lereng bukit di kawasan Bukit Tinggi. Konsep pembangunannya memang boleh dicontohi, kediamannya dibina tanpa ditarah lereng-lereng yang sedia ada. Berada di kawasan rumahnya terlupa seketika hiruk-pikuk kota. Di sekeliling rumahnya dipenuhi dengan tanaman seperti kobis, tomato, cili, timun, salad, strawbery dan macam-macam lagi. Semuanya ditanam menggunakan kaedah moden tanpa memerlukan kawasan yang luas. Mungkin disebabkan kawasan tanah tinggi ini memang sedia asal sejuk, maka semua tanaman di situ hidup subur. Kata insan ini, dia tidak pernah menjual hasil tanamannya, tetapi hanyalah untuk dihadiahkan kekapa kawan-kawan. Susur masuk dari jalan besar ke kawasan rumah
Depan rumah yang ringkas dan dipenuhi pokok markisa yang menjalar dan berbuah lebat.
Apabila berada di belakang barulah kita sedar rumah ini rupanya tiga tingkat dan dibina mengikut cerun bukit
Sebahagian dekorasi dalam rumah yang mempunyai 12 bilik, moden dan simple
Masuk sahaja ke ruang tamu, kita akan berpeluang keluar melalui pintu belakang dan kita akan berada di kawasan indah ini tanpa kita menyedari kita berada di bumbung bangunan setinggi tiga tingkat. Di sini kita dapat melihat pemandangan hutan menghijau yang cukup menawan.
Pokok-pokok kayu hutan di lereng depan rumah masih dikekalkan tanpa di usik, cuma pohon-pohon renek yang mengeluarkan bunga disulami di kawasan lereng.
Kaedah moden digunakan sepenuhnya untuk menanam sayur-sayur ini, tidak perlu menyiram dan tidak memerlukan tanah yang luas tapi mampu menghasilkan kuantiti hasil tanaman yang tinggi.
Pokok strawbery ini baru mula mengeluarkan buah, ia ditanam hanya dalam beg plastik
Sesiapa pun akan geram melihat salad yang sihat dan gebu walaupun hanya ditanam di dalam mangkuk yang kecil

Sunday, December 05, 2010

Musim Kenduri Datang Balik

Sejak minggu lepas hingga hujung tahun setiap minggu ada sahaja jemputan kahwin. Semana yang mampu akan ku gagahi untuk hadir. Hujung minggu baru ni jiran aku juga buat majlis yang sama. Ini bermakna sepanjang lorong rumah aku di pasang kemah dan secara tak langsung rumah aku juga menjadi operasi sebahagian aktiviti keluarga pengantin.
Muzik live begini dah amat jarang sekarang ni di Bangi untuk mana-mana majlis perkahwinan. Namun begitu memandangkan jiran aku ni merupakan pemimpin okestra di salah sebuah universiti, maka beliau tidak dapat mengelak untuk menerima tawaran rakan-rakan untuk menghiburkan pengunjung dengan alunan muzik tradisional.


Dalam sibuk kerja-kerja kenduri jiran ni, aku masih berkesempatan untuk balik ke Ijok untuk memenuhi jemputan kahwin. Kebetulan bila aku sampai aku dapat duduk bersama sepupu aku. Agak lama juga aku tak jumpa sepupu aku ni. Mungkin masing-masing sibut dan kenduri begini la peluang untuk bersua muka. Kami berpelukan untuk seketika. Sebenarnya sepupu aku ni bergelar Datuk, tapi seingat aku tak pernah walau sekali pun aku panggil gelaran itu padanya. Aku selesa dengan gelaran abang, lantaran itulah panggilan sebagai sepupu sejak kecil lagi. Dulu dia ni seorang guru agama yang tak kurang hebatnya. Malah seringkali menjadi iman dan berkhutbah di masjid-masjid sekitar mukim Ijok. Keputusannya satu masa dulu untuk bertanding di parlimen mengejutkan banyak pihak terutamanya pihak keluarga, dan beliau berjaya meyakinkan bondanya agar merestui perjuangannya. Mungkin disebabkan ketokohan peribadinya, beliau menang dengan majoriti mudah. Beliau sempat dua penggal sebagai wakil rakyat iaitu sepenggal di parlimen dan sepenggal di DUN. Walau bagaimanapun apabila gelombang politik merubah senerio politik di Selangor dalam PRU yang lepas, beliau terpaksa akur dengan keadaan semasa. Sekarang masa beliau dipenuhi sepenuhnya berdampingan dengan anak cucu. Aku tanya kenapa sekarang dah tak ada rancangan kuliah subuh di Selangor FM macam dulu. Dia jawab ringkas “Tak tahu, sekarang dia orang dah tak panggil”. Secara peribadi sebenarnya aku sanjung cara kehidupannya. Walaupun selama dua penggal sebagai wakil rakyat dia tetap duduk di rumah murahnya di pekan Simpang Ijok seperti mana juga sebelum beliau menjadi wakil rakyat.

Kami duduk lama berborak, mengimbas kembali kisah dulu-dulu. Sebahagian besar berkisar kepada kisah bagaimana susahnya orang tua membesarkan kami dulu. Dan aku hampir tak dapat menahan air mata apabila dia mengatakan sampai sekarang dia tak boleh lupa arwah orang tua aku. Dia pun tak tahu sebab apa dia tak boleh lupa. Katanya setiap solatnya dia tak pernah lupa mendoakan arwah. Moga roh bapak dicucuri rahmat, Ameen.