Saturday, August 28, 2010

Suri Teladan 4

Pada suatu masa Nabi Daud a.s. keluar ke pesisir untuk beribadat dan apabila telah genap setahun, dia berdoa: "Ya Rabbi ya Tuhanku, telah bengkok belakangku dan lemah mataku serta kering air mataku, tetapi aku belum juga mengetahui bagaimana nasibku." Mala Allah SWT memerintahkan seekor katak untuk menjawab doa Nabi Daud a.s. itu, lalu katak itu berkata: "Hai Nabi Allah, apakah anda mengungkit pada Tuhan ibadatmu yang setahun? Demi Allah yang mengutusmu menjadi Nabi, saya di hutan ini selama enam puluh tahun bertasbih, bertahmid kepada Allah, sedangkan persediaanku tetap gementar kerana takutkan Tuhanku."

Maka menangislah Nabi Daud a.s. ada riwayat yang mengatakan kejadian ini juga pernah terjadi pada Nabi Musa a.s. sesudah pembunuhan yang tidak disengajakan olehnya.

Terjemahan dan Syarahan oleh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri
Gambar Hiasan

Tuesday, August 24, 2010

Ustaz Farhan

Saya berkesempatan menemui Ustaz Farhan Bin Abdullah di satu surau di Bangi baru-baru ini. Ustaz ini dulu Misinory Kristian dan sekarang Pendakwah Islam. Saya rasa pengalaman hidup beliau boleh dijadikan iktibar untuk kita kongsi bersama.

Nama asal beliau sewaktu beragama Kristian ialah Johanis. Beliau dilahirkan dibumi Sabah dalam keluarga Kristian. Bapa beliau seorang ketua Paderi yang menjaga 15 buah gereja disatu kawasan di Sabah. Beliau dilatih oleh bapa beliau untuk menjadi seorang paderi. Sejak mula PBS bawah Datuk Joseph Pairin Kitingan usaha mereka mendapat sokongan penuh kerajaan negeri.

Kumpulan beliau masuk ke kampong dalam berbagai program. Selalunya program khidmat masyarakat. Pihak gereja selalunya membekalkan wang tunai sekitar RM50,000/==. Berbagai aturcara dibuat untuk membantu orang kampong. Mereka ziarah rumah kerumah. tanya masalah mereka dan bantu mereka. berbagai masalah diluahkan. Ada kala mereka bantu dengan duit secara spontan. Ada kala mereka hantar keperluan harian,pakaian dan buku sekolah dsb.

Dengan cara ini mereka mendekati mereka. Hasilnya dengan beberapa kali kunjungan susulan,mereka berjaya mengkristiankan mereka. Paling berbaloi mereka mengkristian remaja Islam,tambah berbaloi dari kalangan intelek. Hasilnya mereka dapat RM3,000/== setiap seorang Islam yang dimurtadkan. Bayangkan pendapatan beliau ketika masih dialam persekolahan.

Sewaktu Tingkatan 3 beliau dan beberapa rakan mengambil m/pelajaran Agama Islam yang boleh dipilih dengan lukisan(betapa hinanya m/pelajaran ini setanding dengan lukisan). Beliau mendapat A-3. Sewaktu tingkatan 4 beliau belajar di sekolah asrama penuh. Beliau terus ambil pelajaran Agama Islam.

Tujuan beliau untuk tahu mengenai Islam dan memudahkan beliau menyebarkan agama kristian. Beliau mempunyai beberapa soalan yang beliau kira tidak mampu dihuraikan oleh orang Islam. Pada suatu hari sewaktu tingkatan Enam bawah, beliau bersemuka dengan Ustaz yang mengajar beliau (beliau panggil cikgu). "cikgu saya ada beberapa soalan, tapi beliau rasa tak sesuai dikelas ini, bolehke saya ke rumah cikgu..."

Ustaz itu bersedia. Lalu beliau bersama beberapa rakan kerumah ustaz itu. Beliau katakan "cikgu saya mahu berdialog secara ilmiah, bukan atas nama Islam,agama cikgu dan bukan atas nama Kristian,agama saya". Beliau kemukakan beberapa persoalan, antaranya;-

- Mengapa orang Islam sembah kaabah -Sebenarnya semua agama sama sahaja. Nasrani, Yahudi, Kristian dan Islam adalah agama langit.

-Mengapa diakhir zaman, Nabi Isa akan turun bersama Iman Mahadi membebaskan kezaliman dan kekacauan dan bukannya Nabi Muhammad.

-Mengapa dalam sejarah dan hingga kini orang Islam suka peperangan.

-Injil sekarang dikatakan diseleweng. Kalau begitu mana yang asalnya.

Yang menghairankan ustaz ini dapat menjawab pertanyaan beliau dan kawan-kawan dengan begitu ilmiah. Beliau dan kawan-kawan mati akal.
Kemudian beliau dibebani dengan 3 persoalan yang tidak mampu beliau menjawab secara tepat.

Apakah boleh manusia(paderi) mengampunkan dosa manusia lain.persoalan ketuhanan 3 dalam 1 dan 1 dalam 3 - konsep ketuhanan Jesus.

Beliau mengatur pertemuan ustaz beliau dengan beberapa orang paderi,kawan- kawan bapa beliau. tetapi mereka enggan. Lalu beliau bawa ustaz itu kerumah beliau dan bertemu bapa beliau seorang ketua paderi. Ternyata bapa beliau juga tidak mampu menjawab persoalan yang dibawa oleh ustaz itu. Sebaik ustaz itu pulang, bapa beliau memarahi beliau kerana bawa 'orang malaya' datang kerumah.

Sejak itu beberapa kali beliau tidur rumah ustaz itu. Disamping mengulangkaji beliau gemar berdialog dengan ustaz itu. Beliau memerhatikan kehidupan ustaz tu, dan beliau mengagumi cara hidupnya.

Suatu malam beliau bermimpi didatangi 3 orang berjubah. Seorang berjubah hitam membawa salib. Seorang berjubah putih membawa bendera bertulisan jawi. Dan seorang berjubah hijau yang meminta beliau membuat pilihan. Yang berjubah hitam dan berjubah putih saling menarik beliau mengikuti mereka. Beliau meronta-ronta. Disamping itu beliau dapati yang berjubah hitam semakin tengelam dan yang berjubah putih semakin tinggi.

Sedang beliau meronta-ronta, beliau terjaga. Beliau mendengar suara azan dan ustaz tadi berada ditepi beliau dan berkata," mengapa Johanis....awak mengigau.... "

Beliau pegang tangan ustaz itu, beliau katakan,"Cikgu Islamkan saya........ .".Ustaz itu minta beliau bersabar untuk dia uruskan dengan pihak tertentu. Tidak lama selepas itu beliau pun di Islamkan oleh Ustaz itu.

Selesai penIslaman beliau, beliau pulang ke rumah. Sampai di rumah,beliau lihat pakaian beliau bertabur diluar rumah. Rupanya bapa beliau telah tahu. Sebaik melihat beliau, bapa bergegas masuk dan keluar semula dengan mengacu senapang ke arah beliau. Tiba-tiba emak menerkam dan peluru senapang meletup keatas. Beliau segera meninggalkan rumah sehelai sepinggang.Tinggalkan keluarga beliau. Tinggalkan sekolah. Beliau bersembunyi sekejap rumah ustaz sebelum beliau dibawa oleh ustaz pulang ke semenanjung sebaik habis kontrak mengajar di Sabah.

Beliau diserahkan kepada PERKIM di Kuala Lumpur. Secara kebetulan rakan beliau Nazri,vokalis kumpulan Raihan juga memeluk Islam, tetapi mengikuti kumpulan Ar-Arqam. 2 lagu dalam album pertama kumpulan Raihan adalah saduran lagu koir yang mereka nyanyikan dalam gereja sewaktu di Sabah dulu..

6 tahun beliau di PERKIM. Beliau masuk pula Maahad Tahfiz. Alhamdulillah beliau dapat sijil Al-Hafiz selepas 3 tahun. Kemudian beliau bekerja dengan Jabatan Agama Islam. Beliau banyak masuk kawasan di Negeri Sembilan, Melaka dan Pahang. Tak sampai setahun beliau letak jawatan.Beliau sedih kerana ramai pendakwah ini nak berdakwah pun merungut duit over time. Beliau rasa tiada keiklasan.

Biarlah beliau jadi pendakwah bebas. Beliau ingin membilas dosa lalu. Beliau telah ramai memurtadkan orang..kini beliau mahu berjuang untuk mengIslamkan seramai mungkin dengan kualiti bukan kuatiti saja.

Berbalik kisah keluarga beliau. Selepas meninggalkan rumah dan belajar di PERKIM beliau selalu telefon ayah,emak dan adik beradik beliau. Beliau katakan jangan bencikan beliau. Beliau beliaung ayah.beliau beliaung emak.beliau beliaung adik beradik beliau. Ayah dan emak tetap ayah emak dunia dan akhirat.

Walaupun ayah menyambut dingin suara beliau, beliau hantarkan buku-buku yang sesuai menerangkan tentang Islam. 7 tahun beliau telefon. 7 tahun beliau hantar surat dan buku-buku. Beliau menangis kerana rindukan ayah,emak dan adik beradik. Akhirnya, sewaktu beliau di Maahad Tahfiz, bagaikan halilintar beliau mendapat berita...... .. Ayah beliau menganut Agama Islam.

Allah saja yang tahu perasaan beliau ketika itu. Beliau menangis dan menangis. Beliau ambil wuduk dan sujud syukur. Air mata beliau menjadi terlalu murah....beliau terus menangis...beliau pejamkan mata...beliau bayangkan ayah dihadapan... beliau peluk erat tubuh ayah dan mereka menangis bersama..... ...Ya Allah betapa agungnya kekuasaanMu. ...

Peristiwa yang beliau alami sewaktu memeluk Islam turut dirasai oleh ayah beliau. Dia dihalau dari rumah yang diberi oleh pihak gereja. Kini beliau pendakwah bebas. Beliau sedih melihat umat Islam hari ini berpecah.

Kita berpecah kerana kita meninggalkan Quran dan sunnah Rasul. Kita ambil sebahagian dan kita tinggalkan sebahagian. Kita ambil contoh pelaksanaan hukum Hudud dan Qisas. Mengapa kita cari jalan nak menentang pelaksanaanya. Sepatutnya kita cari jalan supaya dapat dilaksanakan. Inilah sikap umat Islam. Beliau pernah berdialog dengan beberapa orang pensyarah universiti tentang isu Hudud & Qisas. Pensyarah tersebut boleh sergah beliau,"You apa tahu...Islam pun baru setahun jagung....."

Beliau sedih dengan sergahan pensyarah itu. Kalau ini sikap pendakwah beliau tak akan masuk Islam. Tapi beliau pilih Islam kerana beliau tahu apa itu Islam, kerana itu beliau ajak menghayati Islam.

Beliau kumpulkan semula kawan-kawan masa Kristian dulu. Beliau berdialog tentang Islam. Beliau kumpulkan derma untuk tujuan dakwah ini,untuk bergerak perlukan wang. Beliau diancam oleh puak Kristian. Beliau juga diancam oleh umat Islam.

Apa tauliah awak, mana kebenaran Jabatan Agama, mana permit polis, sapa benarkan pungut derma dll. Beliau tak gentar berdialog dengan puak Kristian, kerana beliau ada pengalaman tapi sukarnya bila Umat Islam sendiri menyulitkan beliau.

Beliau turut menubuhkan sektretariat yang disertain rakan-rakan seperjuangan di Mesir yang dinamakan "Akademik Tahfiz Al-Quran Wal Hadith di bawah kelolaan Pusat Pengajian Tahfiz Al-Quran Bestari.

Beliau turut memberi nasihat kalau ada sesiapa terminum 'Holly Water'.

Sebenarnya air ini dibuat di Vatican City. Dijampi oleh paderi termasuk Pope John Paul .Kalau terminum, cari air kolah dari 3 masjid. Baca Al-Fatihah 1x, Yasin 1x, 3 qul 1x, dan selawat. Ambil sebahagian buat minum dan sebahagian buat mandi. InsyaAllah mereka akan sedar dan dapat diselamatkan. insyaAllah.

Sesiapa yang berhajat untuk hulurkan derma, zakat dan sedekah bagi membantu aktiviti Ustaz Farhan boleh menggunakan akaun berikut:

Akademi Tahfiz Al-Quran Wal Hadith
no Akaun 5622-63-01294-0 (Maybank)

Pengarah,Pusat Pengajian Tahfiz Al Quran Bestari
no akaun 12-029-01-003493-7 (Bank Islam)
No akaun 5122-68-40494-7 (Maybank)

Saturday, August 21, 2010

Suri Teladan 3

Daripada Sariy al-Saqaty menceritakan bahawa:

Pada satu hari aku ke kawasan perkuburan untuk ziarah dan membaca sesuatu kepada pengguni-pengguninya. Tiba-tiba aku terlihat Bahlul al-Majnun berada di sisi sebuah kubur. Dia sedang menggolek-golekkan dirinya di atas tanah kubur itu. Aku tidak heran melihat apa yang dilakukannya kerana sememangnya aku sudah tahu perbuatannya, perangainya pelik daripada orang lain. Sebab itu orang menggelarnya Bahlul si Gila.

“Kenapa engkau berada di sini?” Tanya ku pada Bahalul. Jawabnya: “Memang aku cukup suka dan selesa berada di sini, mereka tidak menyusahkanku dan apabila aku pergi dari sini mereka tidak pernah mencaci di belakangku,” katanya dengan puas hati.

Aku merenung wajahnya dan aku tahu perkataan seumpama itu bukanlah kata-kata yang biasa diucapkan oleh seorang yang gila, ia seperti ucapan bernas dan mempunyai pengertian yang mendalam. Aku dapat memahami ucapannya; bahawa manusia sekarang tidak terlepas dari mencaci dan dicaci, mengganggu orang lain dan diganggu. Dunia hari ini telah rosak akhlaknya, manusia tidak lagi memperdulikan salah atau betul, dosa atau pahala. Mereka lebih suka mengikut hawa nafsu semata-mata, yang kerap kali membawa kepada malapetaka dan kebinasaan besar.

Aku terdiam sebentar, tidak tahu apa yang akan aku tanyakan kepadanya lagi. Aku tidak mahu tersalah soalan kepadanya, nanti mana tahu aku menerima jawapan yang tidak menyenangkan dirinya. Orang seperti itu pemikirannya bergerak cepat, mungkin apa yang dikatakannya berupa ilham daripada Tuhan Yang Maha Kuasa.

“Wahai Bahlul, tahukah engkau bahawa harga roti sekarang sudah naik?” Lidahku tiba-tiba mengatakan itu, dan aku sendiri tidak tahu, kenapa aku mempersoalkan tentang harga roti pula.

Beliau menjawab tegas dengan wajah yang muncung dan masam: “Demi Allah aduhai Sariy, aku tidak peduli berapa pun harganya, walaupun sebuku roti berharga sedinar sekali pun. Itu bukan urusan kita.” Dia terlalu serius ketika mengucapkan kata-kata itu seolah-olah dia seorang peniaga di pasar.

Bahlul terus bersarah dengan penuh falsafah: “Apa yang seharusnya dianggap penting ialah kita mesti menyembah Allah SWT dengan sebaik-baiknya sebagaimana yang diperintahkannya, nescaya Allah SWT akan mengurniakan rezeki-Nya sebagaimana yang dijanjikan. Harga roti naik atau turun bukan menjadi masalah, sebab walau apa pun keadaan yang berlaku sesungguhnya rezeki daripada Tuhan tetap ada”.
Gambar Hiasan

Thursday, August 19, 2010

Welding

Aku sempat berborak dengan seorang empunya pusat bertauliah swasta dalam bidang welding baru-baru ni. Katanya semua studentnya dah di booking syarikat gergasi. Malah katanya dia malu untuk menjaja sebab tak dapat memenuhi permintaan. Aku tanya berapa basic mereka bayar. Katanya walaupun budak-budak tu baru tahap 2 tapi mereka sanggup bayar antara RM 2 ribu hingga RM3 ribu, malah ada jugak yang mencecah sampai RM 5 ribu.

Aku ingat dulu aku pernah offer sorang anak buah suruh dia mintak jadi pengajar bidang welding, tapi dia tolak bila dia tau gaji yang ditawarkan. Dia rela kerja sebagai pekerja kontrak sebagai professional welder. Sekarang dia dah boleh buat rumah batu kat kampong tanpa pinjaman bank. Kalau buat betul-betul memang lumayan jadi welder ni, tapi apasal tak ramai budak-budak kita yang minat.

Sebahagian besar professional welder dalam Negara kita ni datang dari Philipina dan Indonesia. Welder Malaysia pulak lari kat Timur Tengah.

Aku sebenarnya dah lebih 10 tahun aku tak pegang welding machine ni, entah kan ada lagi atau pun dah hilang skill. Tapi walau macamanapun sekarang aku masih terlibat secara tak langsung sebagai penasihat dalam bidang ini. Dan hari ini aku menghadiri Technical committee meeting bagi International Organisation for Standardization untuk Welding And Allied Processes di SIRIM. Berbincang mengenai teknikal dan standard dengan pakar-pakar dari industry atas tujuan yang sama memang menyeronokan. Aku menganggotai committee ini sejak 4 tahun yang lepas. Banyak yang aku belajar bila duduk dalam committee ini. Kalau harap elaun hadir meeting memang tak berbaloi, terlalu kecil. Tapi demi industry welding negara di gagahi juga untuk turut serta. Berpeluang juga menghadiri perbincangan di peringkat international. Tahun 2008 aku di arah ke Berlin untuk ISO TC meeting bersama pakar welding dari seluruh dunia bagi membincangkan international standard dalam welding. Tahun 2009 di Singapore tapi terpaksa menarik diri atas sebab wabak H1N1, dan tahun ini kalau tak ada aral akan ke Busan Korea untuk tujuan yang sama. Harap satu masa nanti semua industry welding dalam negara akan menggunakan Malaysian Standard (MS) sebagai rujukan.

Sejak aku di lantik pakar oleh SIRIM untuk menganggotai committee ini, aku kerap ke SIRIM atas tujuan ini. Tapi hari ni aku menemui kawan sekolah yang dah 30 tahun tak jumpa. Pejabat kawan aku ni di bangunan tempat aku selalu mesyuarat. Selama ni tak pernah aku jumpa dia.

Monday, August 16, 2010

Suri Teladan 2

Cerita tentang seorang lelaki lumpuh, disebabkannya dia tidak boleh bergerak dan hanya duduk di rumah sahaja. Dia menderita selama beberapa tahun, hingga membuatnya berputus asa. Para doctor telah menyatakan tidak mampu mengubatinya lagi. Mereka telah menyampaikan perkara itu kepada keluarga dan anak-anaknya.

Pada suatu hari ada seekor kala jengking jatuh dari atap rumahnya tepat di atas tubuhnya, dan dia tidak dapat menghalaunya kerana badannya yang lumpuh. Kala jengking itu menjalar atas kepalanya dan menyengatnya beberapa kali. Selepas itu secara mengejut badannya boleh digerakkan mulai dari tapak kaki hingga ke kepala. Darah mula mengalir ke dalam semua organ tubuhnya dan menyembuhkan seluruh jasadnya. Dia pulih dan sihat semula. Dia berdiri dengan dua kakinya, berjalan-jalan dalam biliknya, membuka pintu lalu menghampiri keluarga dan anak-anaknya.

Apabila dia berdiri di hadapan mereka, mereka tidak percaya melihat apa yang berlaku. Mereka terperanjat bukan kepalang, lalu lelaki tersebut terus menceritakan keajaiban yang berlaku ke atasnya.

Maha suci Allah SWT yang memberikan kesembuhan kepada hamba-Nya melalui cara yang demikian. Cerita ini saya utarakan kepada beberapa orang doctor, dan mereka pun mempercayai apa yang saya katakan. Mereka menyebut pada kala jengking itu ada serum antibiotic yang mengandungi racun, jika toksidnya diperkecilkan secara kimia maka serum itu boleh menjadi penawar atau ubat orang yang lumpuh.

Maha Tinggi Zat Yang Maha Baik itu, yang tidak menurunkan satu penyakit pun kecuali Dia juga yang menjadi penawarnya.

(Demikianlah catatan Sheikh Al-Imam Tajuddin Ahmad bin Muhammad dalam Hikamnya)

Thursday, August 12, 2010

Suri Teladan 1

Suatu hari Khalifah Hisyam bin abdul Malik masuk ke Masjidilharam, tiba-tiba dia melihat Salim bin Abdullah bin Umar al-Khattab, seorang ulama besar dan termasuk salah seorang daripada fuqaha’ yang tujuh. Beliau membawa kasutnya dengan kedua-dua tangannya. Ada yang mengatakan serban, kasut dan bajunya hanya berharga lebih kurang 13 dirham. Maka dilihat Khalifah Hisyam bersama para amir (gabenor), para menteri dan para pengawal, lalu ia bertanya kepadanya: “Wahai Salim, apakah kamu memerlukan sesuatu dari ku?”

Salim berkata: Tidakkah kamu berasa malu berkata seperti itu di dalam rumah Allah?”

Ketika Hisyam keluar, dia menunggu Salim keluar di luar perkarangan masjid. Hisyam bertanya lagi: “Wahai Salim tadi kita di dalam Masjidilharam, sekarang kita di luar Masjidilharam, apakah kamu memerlukan sesuatu daripadaku?”

Salim menjawab: “Daripada kepentingan dunia atau akhirat?” Hisyam menjawab: “Tentu sekali daripada kepentingan dunia.”

Salim berkata: “Demi Allah, tiada Tuhan selain Dia, saya tidak memohon dunia yang dimiliki Nya, bagaimana mungkin saya akan memintanya daripadamu yang sangat miskin ini! Sesungguhnya manusia itu miskin. Apakah manusia itu mengira bahawa kalau dia sudah memiliki wang berjuta-juta, atau pelbagai istana, rumah serba mewah, teman-teman yang ramai, dia telah memiliki dunianya? Dia tidak mengetahui bahawa kecukupan dan kekayaan itu menetap di hati, tatkala hati itu hidup bersama iman.”

Seorang penyair mengatakan:

Ambillah semua duniamu dan biarkanlah,
Hatiku merdeka, bebas dan terasing,
Sesungguhnya aku orang yang paling kaya antara kalian,
Walau kalian meninggalkanku sendiri tanpa mempunyai apa-apa.

Sunday, August 08, 2010

APC 2009

Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang KSM tahun ini agak lewat. Seramai 480 oarang seluruh negara telah menerima anugerah ini. Terima kasih pada DG atas anugerah ini. Terima kasih pada anak buah atas kerja sama selama ini. Tahniah semua pada yang terima anugerah ini.
Apa yang penting tujuan dan matlamat bagi setiap pekerjaan adalah untuk mendapat keberkatan dan keredaan dari Allah s.w.t. dengan demikian akan wujudlah nilai keberkatan yang sebenar dalam setiap amalan dan pekerjaan yang kita lakukan seharian . Maka kita perlulah sentiasa memastikan setiap pekerjaan yang dilakukan menurut tuntutan syara’ seperti:-

1. Niat yang ikhlas untuk mendapatkan keredaan dari Allah s.w.t. di samping mengharapkan pekerjaan itu diterima sebagai ibadah dan amal soleh.

2. Berazam dengan semangat bekerja bersungguh-sungguh sehingga mampu menghasilkan daya cipta dan kreativiti yang berkualiti kepada organisasi dan pelanggan.

3. Bijak dalam merancang dan melaksanakan sesuatu tindakan terutama dalam soal mengelak berlakunya pembaziran.

4. Hendaklah sentiasa mengamalkan sikap sabar setiap masa dan bertawakal serta berdoa kepada Allah s.w.t. bagi menjamin hasil yang sempurna dan berkualiti .

Friday, August 06, 2010

SKVE

Lebuhraya SKVE telah dibuka lebih sebulan yang lepas. Sebelum ni kalau ke Shah Alam dari Putrajaya aku lebih suka guna Elite. Sekarang aku dah banyak guna highway baru ni. Lebuhraya ni menghubung antara Putra Saujana ke Lebuhraya Silk. Setakat ni masih belum banyak kenderaan menggunakan jalan ini. Mungkin ramai yang tak tau lagi. Malah masih belum ada lagi track dalam GPS. Melalui jalan baru ini baru kita tahu terdapat banyak tasik bekas lombong di kawasan ini. Baru ni semasa aku memandu di lebuh raya ni, dua buah 3 siries menguji kemampuan kenderaan mereka di jalan baru ini. Mereka memberi syarat semasa memotong kereta aku. Aku terus mengekori rapat di belakang mereka. Kelajuan maksimum yang boleh di capai hanyala setakat 170 km/j sahaja, lebih dari itu agak sukar untuk mengawal kenderaan kerana terdapatnya selekoh dan jalan yang agak beralun.

Alangkah seronoknya kalau dapat memandu di jalan yang sunyi dan cantik seperti berikut


(sedang cuba hilangkan tabiat memandu laju, kadang-kadang sukar bila di cabar)

Tuesday, August 03, 2010

Potret

"Kesenian merupakan satu penghasilan dari jiwa yang jujur dan tercipta bagi menyatakan suara jiwa terhadap Al-Khaliq. Ia ibarat pengaduan rasa dan ucap syukur akan keindahan yang diciptakanNya kepada diri manusia".- Al Ghazali
Satu masa dulu masa di sekolah aku memang minat melukis potret. Aku pernah juga menghabiskan masa berjam-jam di Pasar Seni memerhatikan artis melukis potret. Seronok melihat sambil belajar kemahiran tangan mereka. Walau bagaimana pun skill tersebut tidak boleh di gilap mana. Percanggahan pendapat ulama mengenai hukum melukis objek-objek yang hidup seperti manusia dan binatang membataskan untuk terus mengasah bakat. Namun begitu banyak pendapat mengatakan lukisan hanya pada kepala tidak boleh dianggap sebagai objek hidup.