Tuesday, May 26, 2009

Pemilik KZie Salun

Aku berkesempatan untuk memberi ceramah dalam satu kursus yang di anjurkan oleh I-Smart Educare di ibu kota baru-baru ini. Dalam banyak-banyak peserta kursus yang hadir, seorang darinya agak terserlah. Pertamanya kerana beliau agak berumur jika dibandingkan dengan peserta yang lain. Keduanya beliau sentiasa aktif bertanya dan memberi pendapat sepanjang kursus. Semasa rehat aku cuba mendekati untuk mengenali lebih lanjut. Beliau merupakan pemilik dua salun kecantikan yang terkemuka di ibu kota. Malah beliau memiliki pusat latihan dalam bidang kecantikan bagi melatih belia-belia yang berminat.

Bila beliau mengatakan umurnya telah pun mencapai 63 tahun, aku agak terkejut kerana dari raut wajahnya seolah-olah beliau dalam lingkungan lewat 40an. Aku tanya apa rahsia awet muda. Katanya tak ada sebarang rahsia, cuma katanya kita perlu sentiasa ceria, senyum selalu. Dia menceritakan bagimana dia mula menceburi diri dalam bidang dandanan bermula dari rumah sehinggalah berjaya ketahap sekarang. Rupanya beliau bukan calang-calang, suaminya adalah bekas pegawai di Petronas dan beliau merupakan kerabat diraja Perak. Aku cuba berseloroh, “Kebiasaanya wanita seusia hajah ni cuma duduk di rumah bermain dengan cucu”. Katanya dia macam wanita yang lain bermain dengan cucu, malah anaknya juga mengikut jejak beliau. Kebetulan masa itu anaknya juga turut menjadi peserta kursus. Katanya selagi beliau mampu, beliau akan menurunkan ilmu kepada yang berminat.

Sebenarnya secara peribadi aku kagum dengan semangat wanita ini, walaupun telah berusia lebih dari 60 tahun tapi masih berusaha untuk mengembangkan sayap perniagaannya dan bersemangat untuk menurunkan ilmu kepada yang berminat.

Saturday, May 23, 2009

Cendol Pulut

Hampir seminggu berkampung di Pulau Langkawi bersama beberapa orang teman. Setiap hari dari pagi sampai ke malam bergeluamang dengan prosudur dan peraturan kewangan. Terima kasih saudara Mazlan kerana memberi tazkirah setiap subuh.

Boleh dikatakan setiap kali mengujungi pulau ini, aku akan singgah di stall cendol di luar airport Langkawi ni sebaik sahaja mendarat. Malah akan singgah di sini juga sebelum berlepas. Kakak yang berniaga cendol ni telah bertahun berniaga di situ. Walaupun jauh dari kawasan perumahan, tapi pelanggan tetap ramai. Siapa yang pernah merasa cendol pulut dan laksa power kakak ni, pasti akan cari balik sebaik mengunjungi pulau ini.

Sunday, May 17, 2009

Mamak

Aku menghadiri satu bengkel yang memaksa untuk bermalam 2 malam di salah satu hotel di tengah Bandar Melaka. Setiap malam selepas jam 11 malam, apabila kerja dah selesai aku bersama beberapa rakan akan bersantai pekena teh tarik di kedai mamak tak jauh dari hotel. Malam kedua kami berenam di kedai tersebut. Kami memilih untuk duduk di kawasan tak berbumbung. Berbagai topik di bincangkan Tapi topi paling menyeronokan pasal mamak. Kawan aku kata kalau masuk kedai mamak di Cyberjaya jangan mintak yang pelik-pelik. Sehinggakan mintak pinggan kosong pun pekerja tu tak tau nak bagi, sebab dalam menu yang tauke dia ajar tak ada menu pinggan kosong.

Nak dijadikan cerita malam tu tengah kami minum tetiba ada burung melepas dan jatuh atas meja (ada juga burung tak tidur malam). Kami panggil pekerja dan mintak lap meja. Selepas 5 minit tak datang jugak. Selepas tu kami panggil sekali lagi pekerja restaurant tu dan mintak lap meja tu. Hasilnya sama juga, tak jugak dibuatnya. Akhirnya kami panggil bos dia, barulah menggagau bos dia lap dan ganti air lain. Kesimpulannya mungkin pekerja mamak tu ingat lap meja tu sebagai menu untuk dipesan atau pun tauke dia ajarlap meja dengan istilah lain.

Wednesday, May 13, 2009

Cerita wali

Solan yang sering di kemukakan apabila kita kembali dari tanah suci adalah; Apakah benda-benda pelik yang dijumpa di sana? Cerita-cerita mengenai pengalaman di Mekah dan Madinah memang banyak, malah kita boleh dapat banyak buku-buku ynag menceritakan peristiwa-peristiwa tanah suci ini. Dan kadang-kadang cerita-cerita ini seakan-akan sama. Sebenarnya apabila kita berada di tanah haram, segalanya berbeza dengan tanah halal. Di tanah haram baru sahaja niat tak baik pembalasan akan datang segera. Begitu juga sebaliknya andai kata kita memohon perkara yang baik dengan iklas, insyaallah kita akan dapat. Oleh itu ianya akan menjadikan kita sentiasa ingat akan setiap perbuatan kita dan juga akan kebesaran Nya. Maka tidak hairan la andaikata kita merasa perkara-perkara yang agak ganjil. Semua kejadian adalah untuk pengajaran dan untuk mengingatkan akan kebesaran Nya. Ramai yang mengatakan di tanah suci semuanya di bayar cash, mungkin ada kebetulannya. Sebagai contoh, mem hanya menyebut “selipar ni kita tinggal ja di sini, tak payahlah bawak balik Malaysia”. Ungkapan itu di keluarkan sebelum melangkah ke masjid. Ternyata apabila keluar dari masjid selipar tu hilang, sedangkan ianya diletak di dalam karung yang agak ganjil dan di tempatkan di rak kasut yang ditetapkan. Dari segi logic nya tak mungkin orang tersilap ambil sebab karung kasut tu di bawak dari Malaysia dan tidak menyerupai dengan yang lain. Tapi kesemua perkara ada hikmahnya.

Saya bersetuju dengan kenyataan Prof Kamil berkenaan sesiapa pun boleh jadi wali di tanah suci. Di Tanah suci semua orang ingin melakukan kebaikan. Sebagai contoh kita sedang duduk dalam saf menunggu untuk waktu solat, tiba-tiba kita rasa dahaga tapi sayang untuk bangun untuk meninggalkan saf. Tetapi tiba-tiba datang seorang hamba Allah menghulurkan kita segelas air zam-zam. Mungkin kita akan segera menganggap hamba Allah itu wali atau malaikat. Mungkin juga hamba Allah tu manusia biasa yang nampak kita keletihan lalu menghulur segelas air, atau memang betul wali, Allahualam.Sebagai contoh lagi kita berada hampir dengan Hijir Ismail, tetiba kita ternampak seorang tua berbongkok berdiri memegang tembok dengan pandangan sayu ke arah Hijir Ismail. Mungkin dia berniat untuk masuk tapi dengan keadaan jemaah-jemaah yang berebut begitu mungkin dia tak mampu untuk masuk. Dengan niat ikhlas sambil memohon kepada Allah kita pimpin tangan orang tua itu untuk masuk Hijir, dan dengan pertolongan Nya laluan dipermudahkan malah tetiba ada ruang kosong disediakan untuk orang tua itu solat sunat. Agaknya apabila dia balik ke kampong halamannya, orang tua itu akan kata ada wali bantu dia untuk masuk ke dalam Hijir Ismail.

Semuanya bergantung atas niat kita, kalau niat kita ikhlas untuk membantu orang lain, kita akan diketemukan perkara-perkara yang mendorong untuk kita membantu. Misalnya ramai jemaah cuba untuk solat sunat sehampir mungkin dengan Kaabah terutama di kawasan multazam, kadang-kadang mereka ini solat di celah-celah orang bertawaf. Adalah baik nya jika kita boleh membantu dengan membenteng untuk mengawal jemaah yang sedang bersolat ini dari di rempuh jemaah yang sedang bertawaf. Dan sudah tentu peristiwa sebegini akan menjadi ingatan kepadanya kerana dia di kawal oleh seseorang semasa bersolat dan sebaik selesai solat orang itu pun berlalu. Ini lah maksud kita pun boleh dianggap wali bila di tanah suci. Apapun segala tindakan kita untuk kebaikan adalah atas kehendakNya dan dalam masa yang sama mungkin ada yang memohon perlindungan dan bantuan dari Nya. Sebab itu kita sering mendengar cerita-cerita dari Mekah yang mengatakan mereka di bantu oleh seseorang dan kemudian orang itu menghilang. Mungkin betul yang membantu itu wali, atau mungkin hanyala manusia biasa yang di beri petunjuk untuk membantu, Allahualam.

Friday, May 08, 2009

Keistimewaan Kaabah

Berikut beberapa fakta yang sempat saya catat dari ceramah yang isampaikan oleh Ustaz Riduan di Kota Mekah;

Kehebatan Kaabah itu sendiri boleh memberi ketenangan kepada sesiapa yang memandangnya. Dengan merenungnya kita akan lupa segala urusan dunia. Pandangan seseorang akan berbeza apabila melihat kaabah di siang hari dan di malam hari. Pada siang hari Kaabah akan nampak kecil dan rendah tapi pada malam hari ia seolah besar dan tinggi. Untaz Riduan kata itulah kuasa Tuhan. Burung-burung tidak akan terbang di atas Kaabah, kalau ada burung terbang di atasnya bermakna burung itu sakit dan sedang berubat. Burung pun tahu kehebatan Kaabah itu. Kaabah inilah tempat turunnya rahmat di mana 20 bahagian rahmat itu terletak pada sesiapa yang memandang Kaabah, 40 bahagian rahmat yang bersolat di Haram, manakala 60 bahagian rahmat kepada yang bertawaf mengelilingi Kaabah. Satu perkara yang menajubkan, lantai diseluruh dataran Kaabah iaitu tempat bertawaf sentiasa sejuk walaupun pada panas terik.

Tempat-tempat mustajab untuk berdoa
1. Hajar Aswat
2. Multazam (Minta kelepasan dari neraka) - tgh malam sampai subuh, tempat selalu dilalui rasul,
3. Pintu kaabah waktu selepas asar,
4. Tempat Jibrail mengimami Nabi pertama sembahyang batu2 berwarna cokelat
5. Tempat asal makam Ibrahim seramik cokelat bertulis
6. Pancur rahmat di hijir ismail minta dikurnia kekayaan waktu lepas asar sampai magrib
7. Pintu tertutup bila-bila masa, tempat doa orang yang dizalimi (2 meter sebelum rukun yamani).
8. Multazam wanita, minta ampun
9. Makam Ibrahim waktu azan subuh hingga Iqamat (minta bahagia keluarga, rukun, damai, sabar dan rido
10. Telaga zam-zam waktu azan magrib hingga iqamat (minta cahaya ilmu, makrifah)
11. Pintu Bani Saibah (tempat masuk nabi, minta diberikan amanah

Kedudukan tempat-tempat mustajab untuk berdoa

Semoga dapat kembali ke sini semula.....

Sesungguhnya catatan ini hanyalah untuk rujukan peribadi.......

Wednesday, May 06, 2009

Mohamad Fatami

Hari kedua di Mekah selepas Isyak kami menerima jemputan Hj Mohamad Fatami untuk makan malam dirumahnya. Beliau mengambil kami di hotel tempat kami menginap. Rumah mereka hanya 3 km dari Masjidil Haram. Ibunya Umi berasal dari Patani Thailand, dan telah berhijrah ke Mekah 37 tahun yang lepas. Kesemua 10 orang adik beradik Mohamad lahir di Mekah. Yang bagusnya mereka masih diajar untuk menguasai bahasa Melayu. Seperti yang dicerita sebelum ini, Mohamad ini merupakan hafiz alquran di masjidilharam. Beliau belajar di haram sejak umur 8 tahun lagi dan telah dikurniakan penghormatan 3 kali memasuki Kaabah. Sekarang menjalankan perniagaan yang juga ada hubung kait dengan negara kita.

Umi masak malam tu cukup istimewa, nasi mandi Arab dengan kibas. Makanan yang disediakan macam untuk 10 orang, sedangkan kami datang berdua. Sungguh baik sekali keluarga mereka ini. Mohamad kata ibunya cukup berbangga jika ada tetamu yang datang ke rumah mereka terutama yang datang dari negara kita. Dua hari sebelum kami balik sekali lagi keluarga ini menjemput kami makan malam di rumah mereka. Kali ini Umi masak sup tulang dan daging goreng, memang mengancam. Bukan kami berdua saja yang dijemput, tapi juga Ustaz Munif Ahmad penyanyi utama kumpulan Hijjaz. Alhamdullilah aku diberikan secebis kelambu Kaabah oleh keluarga ini sebagai kenangan. Mohamad kata kelambu itu akan ditukar setiap tahun dan setiap tulisan Allah di kelambu itu boleh dijual dengan harga sehingga 4 ribu riyal. Pada hari terakhir sebelum kami meninggalkan Kota Mekah, sekali lagi keluarga ini mengnjungi kami di hotel untuk mengucap selamat jalan. Sesungguhnya kami terhutang budi dengan kebaikan keluarga ini.


Mohamad dan Munif (penyanyi hijjaz) semasa makan malam

bersambung.............

Monday, May 04, 2009

Mekah

Sekali lagi tulisan ini buat niat apa-apa hanya berkongsi pengalaman kepada rakan yang akan ke Tanah Suci.

Di Mekah kami menginap di Abeer Garden Hotel iaitu kira-kira 300 meter dari Masjidil Haram. Kota Mekah pada masa ini mengalami proses perubahan yang begitu mendadak. Bangunan-bangunan tinggi mencakar langit tumbuh bagaikan cendawan. Malah sebahagian Masjidil Haram juga sedang dalam proses penambahan ruang. Satu kawasan berbukit di sebelah Masjidil Haram yang dulu menempatkan kedai-kedai kini sedang dibangunkan kepada pusat membelibelah dan hotel-hotel mewah. Kalau dulu disini kita boleh jumpa makanan melayu, malah roti canai pun ada. Tapi sekarang semuanya telah di robohkan. Di hadapan pintu King Abdul Aziz naik menara hotel pencakar langit yang sedang rancak dalam pembinaan. Banyak hotel-hotel kecil dirobohkan dan digantikan hotel mewah. Satu langkah yang baik kalau ianya untuk menampung keperluan musim haji. Tapi persoalannya mampukan orang kebanyakan untuk menyewa hotel itu nanti bagi mengerjakan ibadat umrah dan haji.


Kerja-kerja meratakan bukit untuk tujuan pembinaan bangunan sedang giat dijalankan


Bangunan-bangunan hotel pencakar langit ini sedang dalam pembinaan hanya berdepan dengan pintu King Abdul Aziz

Hajar Aswat
Hajar aswat merupakan tempat tumpuan jemaah untuk cuba mengucupnya. Hajar aswat adalah batu yang diturunkan dari surga semasa zaman Nabi Ibrahim. Semasa diturunkan batu tersebut bersinar dan sinaran itulah yang membataskan tanah halal dan tanah haram. Oleh yang demikian sempadan tanah haram adalah ditentukan oleh Allah, bukannya manusia. Adalah disunatkan untuk kita mengucup hajaraswat kerana Rasulullah juga mengucup batu itu, diakhirat batu ini akan mencari sesiapa yang mengucupnya. Sejak Nabi Ibrahim lagi batu ini menjadi rebutan untuk dikucup sehinggalah sekarang. Sebab itulah batu itu bertukar dari kilau menjadi hitam disebabkan pengampunan dosa-dosa manusia yang mengucupnya. Kalau dilihat cara mereka berebut untuk mengucup hajar aswat ini, memang dengan sendirinya boleh melunturkan semangat kita untuk cuba mengucupnya. Ustaz kata pun jangan paksa kalau tak boleh, cukup sekadar melambai dari jauh. Walau bagaimanapun itu azam aku untuk cuba mengucupnya. Hari pertama aku di Mekah aku mendekatinya menjelang waktu asar seperti yang disarankan oleh seorang rakan, aku cuba memasiku barisan tapi tak sampai hajat. Mungkin disebabkan aku sampai agak sedikit lewat, walau bagaimanapun masih berkesempatan solat di belakang imam di multazam. Hari berikutnya ketika jam 3.00 pagi aku mencuba nasib. Kali ini aku bermula di rukun yamani. Aku rapatkan badan pada Kaabah dan bergerak ke depan dengan memegang tali kelambu Kaabah. Pergerakan ku secara tak langsung ditolak dengan sendirinya dari belakang. Aku hanya mengikut harus sambil berzikir, tidak 10 minit aku dah berada tidak sampai 2 kaki dari hajar aswat. Masa ini cubaan cukup hebat, himpitan depan dan belakang cukup hebat. Sebenarnya sejak 3 hari sebelum itu aku mengalami sakit belakang disebabkan silap mengangkat kurma semasa melawat ladang kurma. Biasanya hanya Tuan Hj Ghalip sahaja yang boleh mengurut sakit belakang aku ni, tukang urut lain setakat ini masih tak serasi. Semasa berhimpit itu aku berdoa agar himpitan ini akan mengurangkan sakit belakang aku. Lebih kurang 1 minit lamanya tangan aku hanya boleh mencapai hajar aswat, tapi tak boleh mengucupnya. Aku hanya diam dan mengharap mereka-mereka menolak ku kedepan. Mulut tak berhenti menyebut Allah. Tiba-tiba saja muka ku berada dalam mangkuk hajar aswat. Alhamdullilah walau hanya sedetik aku dapat juga mengucupnya. Keesokannya dengan kuasa Tuhan, sakit belakangku pulih sepenuhnya, walaupun tak tahu sebenarnya ianya baik sebab himpitan ataupun sapuan minyak oleh mem. Tapi apapun ianya kehendak Allah. Keesokan harinya aku sengaja solat asar di bahagian atas, tujuan adalah untuk mengetahui masa paling sesuai untuk berbaris mengucup hajaraswat. Sebenarnya setiap waktu asar imam akan berada di makan Nabi Ibrahim, oleh itu pegawai yang bertugas akan meleraikan perempuh-perempuh untuk mengucup. Yang tinggal hanyalah kepada yang berbaris. Seperti yang dirancang keesokan harinya 45 minit sebelum masuk waktu asar aku dah sampai di dataran Kaabah. Aku terus mencari barisan, masa tu kedudukan ku dalam barisan yang telah melengkung kira-kira 60 kaki dari hajaraswat. Pegawai bertugas masih belum meleraikan perempuh-perempuh tersebut. Kira-kira 10 minit sebelum azan, petugas mula meleraikan perempuh dan-menghalau keluar dari kawasan itu. Selepas itu hanya yang beratur dapat mengucup. Alhamdullilah kali ini aku dapat mengucup sepuashati dan terus masuk ke saf tak jauh dari imam. Hari berikutnya aku menggunakan kaedah yang sama, dan aku berjaya lagi dan begitulah seterusnya. Oleh itu kepada sesiapa yang akan ke sini dan berajat untuk mengucup hajar aswat gunakanlah kaedah ini. Insyaallahakan berjaya, tapi apa pun bergantung kepada keizinan Nya. Malah apabila berjaya menyucup nya, kemungkinan kita bersolat asar berdekatan Kaabah adalah cukup besar. Ini memudahkan kita terus ke Hijir Ismail sesudah solat asar. Pada masa ini Hijir Ismail masih ditutup, ianya dibuka sebaik sahaja solat jenazah bermua. Oleh itu apabila kita sudah berda di depan hijir, sebaik sahaja habis solat jenazah kita akan berada di Hijir Ismail. Sesungguhnya solat 2 rakaat di Hijir Ismail adalah sama seperti solat di dalam Kaabah.


Beginilah keadaan manusia di setiap lorong apabila selesai solat 5 waktu


bersambung........