Tuesday, October 07, 2008

Cerita Balik Kuala Brang

Mem kata pondok ini dulu tempat menyimpan padi. Dulu-dulu apabila musim menuai padi semua padi akan disimpan di sini untuk bekalan sepanjang tahun. Tapi sekarang ni pondok ni dah tak terurus, menanti je rebah. Sawah-sawah sekarang dah banyak bertukar menjadi kawasan perumahan.
Mak Limah, umur dah melebihi 90 tahun. Dah hampir satu abad. Ingatannya masih kuat. Walaupun berbongkok tapi semangat masih kuat untuk menjengah kebun di belakang rumah. Mungkin juga sebahagian caranya untuk mengeluarkan peluh. Satu masa dulu Mak Limah begitu gagah mengerjakan sawah bendang.

Mungkin pejabat kecil yang usang ini banyak menyimpan rahsianya tersendiri. Anak-anak kecil yang melabur menggunakan khidmat pejabat ini pun sekarang telah besar panjang dah telah beralih ke pejabat yang baru untuk melabur.
Sayu di pagi Syawal. Gabungan cahaya yang memberikan suasanan begitu neutral. Anak warga Kuala Berang ini tak pernah merasa susah seperti dulu. Agaknya kalau ditanya pokok padi pun dia tak tau rupanya walaupun dulu datuk dan moyangnya adalah penanam padi.